Jak wybrać idealny regał na przetwory?

Planując dom ze spiżarnią, często staje się przed wyborem, jak ją urządzić. Regał do spiżarni to obowiązkowy zakup, który jednak wielu osobom sprawia problemy. Który będzie najlepszy i najtrwalszy? Jak dokonać zakupu najlepszego produktu, który starczy na lata? Wyposażając spiżarnię, najlepiej wybrać regał, który najbardziej odpowie naszym potrzebom. Dlatego warto przyjrzeć się wielu opcjom, aby znaleźć tę, która okaże się najodpowiedniejsza.

Regał metalowy

Regały metalowe cechuje przede wszystkim trwałość i funkcjonalność. Ich niewątpliwą zaletą jest łatwość w codziennym utrzymywaniu czystości. Poza tym są odporne na wysokie i niskie temperatury oraz można na nich przechowywać produkty o dużej wadze. Regały metalowe nadają się zarówno do użytku domowego jak i w lokalach gastronomicznych. Mają solidną konstrukcję, a ponieważ są coraz bardziej popularne, nie brakuje różnych modeli.

Regał drewniany

Regał drewniany będzie idealny dla miłośników stylu rustykalnego oraz vintage. Jego niewątpliwą zaletą jest możliwość ustawiania półek na różnych poziomach, co stwarza wiele możliwości układania produktów. Ponieważ drewniane regały od zawsze cieszyły się dużą popularnością, nie brakuje licznych wzorów i rozmiarów. Nie nadają się one jednak do każdej spiżarni. W miejscach chłodniejszych i bardziej wilgotnych lepiej sprawdzi się regał metalowy.

Własnoręcznie robiony regał

Czasami, gdy trudno znaleźć idealny regał, najlepiej wziąć sprawy w swoje ręce i zbudować własny. Niewątpliwą zaletą takiego przedsięwzięcia jest to, że możemy dopasować regał do naszej spiżarni, specyfiki pomieszczenia i do indywidualnych potrzeb. Z pewnością jest to rozwiązanie trudniejsze i wymagające więcej czasu niż kupno gotowego regału, ale jest bardziej dostosowane do własnych wymogów. Poza tym dobrze wykonany regał może okazać się trwalszy niż ten zakupiony w sklepie.

Jaki powinien być dobry regał do spiżarni?

Wybierając Regał do spiżarni w różnych rozmiarach, nieważne, czy będzie to regał metalowy, drewniany czy też ręcznie wykonany, należy zastanowić się, jaki powinien być. Jakie cechy powinien mieć idealny regał do spiżarni?

– prostota. Mniej zabudowana konstrukcja pozwoli pomieścić więcej produktów i słoików. Pozwoli też szybciej znaleźć potrzebny produkt.

– solidność. Dobre wykonanie i solidne materiały sprawią, że regał przetrwa lata i pozwoli przechowywać każdy rodzaj produktu.

– stabilność. Regał w spiżarni nie powinien się bujać czy przechylać w jedną stronę. Musimy mieć pewność, że nie wywróci się nagle razem ze wszystkimi produktami. Powinien być też odpowiednio zabezpieczony przed upadkiem.

– minimalizm. Lepiej mieć dwa mniejsze regały niż jeden ogromny. Jest to praktyczne, ale też zapobiegnie niestabilności.